Evropská komise dnes uvedla, že zahájila dvě antimonopolní vyšetřování týkající se App Store a Apple Pay. První vyšetřování posoudí, zda pravidla společnosti Apple pro vývojáře týkající se distribuce aplikací prostřednictvím App Store porušují pravidla hospodářské soutěže EU.



Zaměří se zejména na povinné používání systému nákupů Apple v aplikacích a omezení  poskytnutí levnějších možnostech nákupu mimo aplikace. Vyšetřování navazuje na samostatné stížnosti Spotify a Kobo. „Mobilní aplikace zásadním způsobem změnily způsob, jakým přistupujeme k obsahu. Zdá se, že Apple získal roli gatekeepera, pokud jde o distribuci aplikací a obsahu uživatelům zařízení Apple. Musíme zajistit, aby pravidla společnosti Apple nenarušovala hospodářskou soutěž na trzích, kde Apple konkuruje jiným vývojářům.“

„Proto jsem se rozhodl podrobně prozkoumat pravidla App Store‌ a jejich dodržování pravidel hospodářské soutěže EU.“ Další stížnost se týká Apple Pay. Evropská komise poznamenává, že Apple Pay je jediná mobilní platba, která má přístup k technologii NFC zabudované do zařízení Apple pro platby v obchodech. Není jasné, kdy bude ukončeno toto vyšetřování a doba trvání antimonopolního vyšetřování závisí na řadě faktorů, jejichž zpracování může trvat roky.