15. června 2010 společnost Apple vydala aplikaci Apple Store. Při příležitosti 10. výročí se podíváme zpět na vývoj designu aplikace a na to, jak změnila způsob, jakým nakupujeme.



Před aplikací Apple Store byl jediný způsob, jak si koupit produkt Apple z vašeho iPhonu nebo iPadu, otevřít Safari a přejít na webové stránky internetového obchodu Apple.  Aplikace Apple Store byla vydaná ve stejný den, kdy Apple otevřel předobjednávky pro iPhone 4 a vydal nový Mac mini. Předobjednávky iPhone 4 byly tak velké, že se infrastruktura internetového obchodu pod tlakem zhroutila. Společnost AT&T uvedla, že se jednalo o největší prodej v historii společnosti. Apple vydal prohlášení, ve kterém se omlouval zákazníkům, kteří měli potíže s objednávkou.

Navzdory hektickému vydání poskytovala aplikace Apple Store nejjednodušší způsob, jak si koupit nebo rezervovat nový iPhone.

Během několika měsíců přidala společnost Apple možnost přizpůsobit si produkty gravírováním a nakonfigurovat Mac, rezervovat zařízení a zkontrolovat rezervace přímo v aplikaci. Gravírování zůstává dodnes populární funkcí a rozšířila se o výrobky jako Apple Pencil a emoji na AirPods.

Verze 2.0 aplikace Apple Store byla především o vytvoření lepšího zážitku pro zákazníky. Zarezervované produkty si zákazníci mohli vyzvednout v jakémkoli Apple Store. Stejně jako dnes jste mohli před nákupem zkontrolovat dostupnost produktu v místním obchodě a obdržet upozornění, když byla vaše objednávka připravena. Od prvního dne Apple sliboval, že většina objednávek bude hotová do hodiny.

EasyPay, systém skenování a nákupu příslušenství, se rychle stal populární tím, že byl tak snadný. Pro pohodlnější nákup společnost Apple později přidala možnost zakoupit dárkové karty Apple Store pro použití s Passbook (nyní aplikace Wallet).

V srpnu 2013 začala společnost Apple v aplikaci Apple Store zdarma nabízet placené aplikace, hry, songy a knihy. Každá časově omezená promo akce umožňovala, aby uživatelé získali nové aplikace zdarma. První aplikace byla Color Zen, logická hra. Pozdější nabídky zahrnovaly seznam skladeb pro dovolenou a populární uměleckou aplikaci Procreate, oblíbenou také dnes.

V roce 2013 Apple vydal první verzi aplikace Apple Store pro iPad a v září aplikace obdržela nový design. Aplikace Apple Store pro iPad nebyla jen zvětšena pro větší obrazovku, měla jedinečný design a pohlcující uživatelské rozhraní. Panel usnadňoval objevování Apple Store po celém světě a prohlížení nadcházejících událostí.

V září 2014 se některé prvky z aplikace pro iPad dostaly na iPhone, když se aplikace stala univerzální. Ikona aplikace se změnila z nákupního košíku na nákupní tašku.

V prosinci 2013 společnost Apple aktivovala ve svých maloobchodních prodejnách v USA technologii iBeacon, která umožňovala posílat relevantní push oznámení když jste byli v blízkosti nebo uvnitř obchodu. Tato oznámení byla použita k přivítání zákazníků v obchodech, poskytování aktualizací o stavu objednávky a informování návštěvníků o nadcházejících akcích.

Od března 2015 aplikace obsahovala obrázky znázorňující skutečnou velikost 38mm a 42mm Apple Watch pro vzájemné srovnání. Nástroj je k dispozici v aplikaci dodnes.

Když byly Apple Watch konečně vydány, aplikace Apple Store byla aktualizována s podporou watchOS. Aplikace Apple Store pro Apple Watch nabízí stručné informace o stavu objednávek a další. V pozdější aktualizaci byla přidána možnost zakoupit oblíbené příslušenství.

S verzí 4.0, která byla vydána v srpnu 2016, Apple upřednostňoval osobnější nákupní zážitek. Také aktualizoval ikonu aplikace, která obsahovala nové karty Discover a Shop, které nahradily předchozí karty Featured, Shop a Store.

Karta Discover obsahuje doporučení na základě produktů, které již vlastníte. A také jsou zde uvedeny nové produkty.

V březnu 2018 přidal Apple kartu Sessions, která upozorňovala na nadcházející události Today at Apple. Karta usnadnila procházení událostí podle témat, zobrazení exkluzivních představení a přihlášení k události. O rok později Apple obnovil kartu Sessions poté, co bylo představeno více než 50 nových sezení. Během pandemie COVID-19 se tato karta stala místem pro videa Today at Apple at Home.

Od prvního dne je aplikace Apple Store nejlepším místem pro zajištění předobjednávky nového zařízení. Fanoušci vědí, že při vydání nového zařízení je aplikace Apple Store obvykle jako první, která se vrátí aktualizovaná o nové zařízení.

V roce 2018 byla přidána podpora Siri Shortcut, díky níž si můžete zarezervovat zařízení pomocí Siri.

Na začátku roku 2019 s vydáním Macu Pro a monitoru Pro Display XDR začal Apple nabízet uživatelům možnost vyzkoušet si, jak bude produkt vypadat ve vašich kancelářích pomocí AR.

V prosinci 2019 byla karta Discover zcela odstraněna a nahrazena novou kartou Shop, která zjednodušuje informace o produktech, doporučení a obchody v okolí na jedno místo. Podpora tmavého režimu dorazila v květnu 2020.