Každý rok jsou na WWDC představeny nové operační systémy, jedna otázka, kterou si pravděpodobně pokládá spousta fanoušků je, jak se bude jmenovat příští verze macOS.



V prvních dnech po vydání OS X Mavericks jsme objevili celkem více než 20 ochranných známek podaných společností Apple. Postupem času byly některé ochranné známky jako Yosemite, Sierra a Mojave skutečně použity pro hlavní aktualizace operačního systému, zatímco některé zůstaly nevyužity. V loňském roce jsme zaznamenali, že z této původní sady ochranných známek zůstaly aktivní pouze čtyři nevyužitá jména: Mammoth, Monterey, Rincon a Skyline. Všechny čtyři z těchto ochranných známek byly uděleny americkým úřadem pro patenty a ochranné známky a společnost Apple je udržovala pro případné použití.

Majitelé ochranných známek mají až 36 měsíců od data schválení, aby mohli podat prohlášení o použití, i když jsou povinni podávat žádosti o rozšíření každých šest měsíců během tohoto období. Apple v loňském roce pojmenoval operační systém macOS Catalina, což byl neznámý název, ale v případě, že se Apple rozhodl vrátit k původnímu seznamu, rozhodli jsme se zkontrolovat loňský seznam ochranných známek a zjistit, zda každý z nich je ještě aktivní. Ze čtyř již není aktivní název Rincon, protože již vypršela 36měsíční lhůta. Ostatní tři zůstávají prozatím aktivní.

Jak se tedy bude jmenovat macOS 10.16? Mammoth, Monterey a Skyline jsou velmi pravděpodobné možnosti, ale Apple také občas používá názvy, o kterých není nikde zmínka. Také občas používá názvy, které navazují na předchozí, například po macOS Yosemite následoval macOS El Capitan a po macOS Sierra následoval macOS High Sierra. V tom případě bychom mohli vidět něco jako macOS Channel Islands (ostrovní skupina, které je Catalina součástí) nebo macOS Avalon (jediné město na Catalině). Jak to bude doopravdy se dozvíme již za týden.