Podle nové zprávy, kterou dnes sdílela společnost Malwarebytes, se pirátskými aplikacemi pro Mac šíří nový typ ransomwaru „EvilQuest“. Nový ransomware byl nalezen v pirátské aplikaci Little Snitch na ruském fóru.



Hned od okamžiku stahování bylo jasné, že není něco v pořádku, protože aplikace měla obecný instalační balíček. Nainstalovala skutečnou verzi Little Snitch, ale také spustitelný soubor s názvem „Patch“ pro infikování počítače. Ransomware šifruje nastavení a datové soubory na Macu, jako soubory v aplikaci Klíčenka, což má za následek chybu při pokusu o přístup k této aplikaci. Finder také nefungoval po instalaci a vyskytly se problémy s dokem a dalšími aplikacemi. Snímek obrazovky nalezený na fórech, ze kterých pochází škodlivý software, naznačuje, že malware vyzývá uživatele, aby zaplatili 50 dolarů za obnovení přístupu k jejich souborům.

Nezapomeňte, že pokud ve svém Macu máte malware, neměli byste nikam posílat peníze, jelikož tím se malware neodstraní. Malwarebytes říká, že jeho antivir pro Mac dokáže odstranit ransomware, detekovaný jako Ransom.OSX.EvilQuest. Šifrované soubory však vyžadují obnovení ze zálohy. Podobný ransomware byl nalezen v jiných pirátských aplikacích. Doporučujeme vyhnout se pirátským aplikacím, nedůvěryhodným webům a fórům, která nabízejí pirátské aplikace.