Příznivci Applu se na začátku května 2020 dočkali letošní generace 13” MacBooků Pro. S novým modelem ale přišla také pořádná vlna emocí. Jak se v jejich záplavě neutopit?



Výkonnostní rozdíl mezi osmou a desátou generací čipů je jen zanedbatelný

Zatímco Apple představil nový MacBook Pro 13 ve dvou variantách, na diskuzních fórech se strhla vášnivá diskuze: „Proč má nový model Intel čip osmé generace?” „Vždyť to bude pomalé!” Jenže každé zboží má svého kupce. Za jakých podmínek se vyplatí do tohoto stroje investovat?

Základní rozdíly mezi variantami třináctipalcové Pro verze jsou:

  • Dva vs. čtyři thunderbolt porty
  • Intel čip osmé generace vs. Intel čip desáté generace

Podívejme se na celou věc z pohledu aktuální řady, tedy v kontextu MacBooku Air a MacBooku Pro 16. Cílem Applu je pokrýt celý trh. Lidé, kteří do laptopu nechtějí investovat více jak 40 tisíc, ale touží po produktech jablečné společnosti, mají na výběr. Nemusí kupovat MacBook Pro ze staré řady, ale nakoupí aktuální model. Dostanou novou klávesnici, touchbar, lepší displej než u Airu a o 15-20 % vyšší svítivost.

Rozdíl mezi osmou a desátou generací Intel čipu navíc není z hlediska výkonu zásadní. Poznáte ho až u integrované grafické karty, která je u nejnovějších čipů rychlejší, a to o víc jak polovinu!

Vyšší verze MacBooku Pro utáhne i náročné aplikace

Pokud vytváříte prezentace, píšete e-maily a k tomu vám hraje oblíbená hudba na YouTube, je pro vás MacBook Air jako dělaný. Dýchat přestane až ve chvíli, kdy ho zatížíte Photoshopem nebo aplikacemi na úpravu videa. Pokud se bez těchto nástrojů neobejdete, poslouží vám lépe základní verze MacBook Pro 13.

Vyšší 13 a 16 jsou kompletně profesionální stroje a menší rozdíl v ceně už není to hlavní, co cílovka řeší. Zajímat ji bude primárně velikost zařízení, grafická karta a celkový výkon v náročnějších aplikacích. Varianta 16 nabízí externí grafickou kartu, která je ideální pro programy typu Final Cut, 3D rendery apod.

A jaký Mac sedí na míru vám?