Systém iOS 14 přináší významné nové funkce, jako jsou aktualizace domovské obrazovky, widgety, nové ovládací prvky ochrany osobních údajů a aktualizace funkcí, jako jsou Siri a HomeKit. Ale Apple si také vzal čas na práci na některých docela velkých vylepšeních funkcí pro mnoho ze svých základních aplikací.



Jedním z nich je aplikace Hudba. Apple pokračuje v agresivní soutěži proti Spotify ve streamování hudební a iOS 14 tento krok posunuje o krok dále. Zde je novinky v aplikaci Hudba pro iOS 14.

iOS 14: Co je nového v Apple Music

Za prvé, Apple Music podporuje nové funkce widgetů systému iOS 14. Aplikace Hudba obsahuje widget Nedávno přehrané, který obsahuje nedávno přehrávaná alba a seznamy skladeb. Klepnutím na widget spustíte aplikaci Hudba a začnete přehrávat zobrazenou hudbu.

Něco, co je v systému Android velmi běžné, je widget Přehrávání, který na domovskou obrazovku umisťuje tlačítka pro přehrávání / pozastavení a další tlačítka sledování. Tento druh widgetu však rozhraní iOS 14 API nepodporuje, protože widgety jsou nutné ke spuštění jejich nadřazené aplikace po klepnutí. Vývojáři nemohou přidávat nezávislá tlačítka. Je možné, že Apple přidá speciální widget systému Now Playing, podobný tomu, který je k dispozici v Control Center, ale který není přítomen v aktuální beta verzi.

Aplikace Hudba je také kompatibilní s novými vylepšeními AirPods, včetně automatického přepínání a umístění sluchátek, které mohou naladit zvukové frekvence.

Zde jsou změny v samotné hudební aplikaci:

Apple upgradoval kartu Pro tebe v systému iOS 14 a nyní přichází s novým názvem: Poslouchejte.

Jednou z běžných kritik Apple Music od Spotify uživatelů jsou playlisty a funkce objevování nejsou tak dobré. „Poslouchejte“ se nyní snaží tento úhel zaměřit ještě více na personalizaci. Karta obsahuje nejlepší výběr, jako je vaš styl a kurátorské seznamy skladeb podle vaší nálady, následuje Stations For You se zaměřením na umělce, které sledujete, a vlastní skladby Apple Music, jako jsou Friends Mix a New Music Mix.

Některé sekce v sekci Now Now – jako Top Picks – používají tento nový prominentní styl plakátu. To přidává pěknou vizuální rozmanitost ve srovnání s iOS 13 Pro tebe s opakujícími řádky alb ve tvaru čtverce.

Apple věří, že aplikace Now Now bude pro uživatele hudby Apple nejoblíbenější destinací. Výsledkem je, že aplikace Now Now sedí na prvním místě na liště záložek, přičemž karta Library se přesouvá do čtvrtého slotu.

Režim automatického přehrávání

To je určitě pokus dohnat funkce Spotify. Aplikace Hudba nyní obsahuje nové tlačítko ∞ na obrazovce fronty. Pokud je tato funkce povolena, aplikace Apple Music vyčerpá všechny skladby, alba a seznamy skladeb, které jste si vybrali, a pak bude pokračovat v nekonečné hudbě. Hudba má být podobná tomu, co jste právě poslouchali. Vytvoření stanice na základě poslední skladby v seznamu skladeb je téměř jako zkratka.

Ruční nastavení stanice je však trochu nepříjemné a není snadné jej najít. Naproti tomu režim automatického přehrávání je v rozhraní Apple Music UI vpředu a uprostřed a ve výchozím nastavení je povolen. Možná budete moci objevit nového interpreta právě pomocí aplikace Hudba, která jej pro vás hraje.

Přepracovaný design iPadu

iPadová verze aplikace Hudba získala letos nějakou vážnou péči. Aplikace iPad Music se konečně odpoutává od pouhé rozšířené verze rozložení iPhone.

V iPadOS 14 získá aplikace Hudba nový postranní panel, který urychluje navigaci. Odkudkoli v aplikaci Hudba můžete nyní rychle přejít na seznamy skladeb, rozhlasové stanice a do všech různých částí své osobní hudební knihovny. Sekce na postranním panelu jsou skládací a stále můžete upravovat, které sekce jsou viditelné ve skupině Knihovna. Rovněž to můžeme znát ze Spotify.

Nové zážitky z vyhledávání

V iOS 14 Music je také přepracovaná karta vyhledávání. Populární a aktuální hudební kategorie se zobrazí ještě předtím, než něco napíšete, pokud hledáte inspiraci. Výsledky automatického doplňování jsou bohatší a na obrazovce s výsledky vyhledávání je nový vzhled. Jakékoli vyhledávání začíná „nejlepšími výsledky“, které kombinuje písně, interprety, seznamy skladeb a další do jediného seznamu na základě relevance. Můžete snadno filtrovat dolů pomocí skokové lišty pod vyhledávacím polem.

Apple také usnadnil prohledávání vaší knihovny. Na kterékoli kartě uvnitř knihovny můžete nyní přejetím prstem dolů odhalit kontextové vyhledávací pole. To vám umožní filtrovat podle aktuálního kontextu a rychle najít umělce nebo album, které jste hledali.

Tyto nové funkce jsou nyní k dispozici v beta verzi pro vývojáře iOS 14. Apple uvolní veřejnou beta verzi iOS 14 v červenci, s veřejnou verzí naplánovanou na podzim (pravděpodobně září).