Společnost Apple vydala třetí betu pro vývojáře systému iOS 14, a přestože přichází s některými novými funkcemi, tato aktualizace nám také dá nahlédnutí do iPhonu nové generace. Na základě funkce Zvětšení zobrazení, která je nyní k dispozici pro modely iPhone s úhlopříčkou 5,8″, zjistil 9to5Mac, že iOS 14 je připraven pracovat na nové menší obrazovce.



Co je Zvětšené zobrazení?

Nejprve je důležité popsat, co je funkce Zvětšení zobrazení a proč souvisí s naším nejnovějším objevem. Zvětšení displeje je v systému iOS přítomen od zavedení iPhone 6 a umožňuje uživatelům zvětšit prvky rozhraní, jako jsou tlačítka, ikony a texty.

I když to může znít komplikovaně, tato funkce pracuje s jednoduchým trikem: mění celé systémové rozhraní na rozhraní používané jiným menším iPhonem. Pokud máte iPhone s obrazovkou 5,5″, režim Zvětšený bude používat stejné rozhraní jako 4,7″ iPhone. A pokud máte 4,7″ iPhone, aktivace této možnosti přinese rozhraní 4″ iPhone.

Zařízení iPhone X však nemá funkci Zvětšení zobrazení, protože vyšlo pouze v jedné velikosti obrazovky. Výsledkem je, že Apple nikdy nepřipravil rozhraní iOS pro moderní iPhone menší než 5,8″. Zařízení iPhone XS Max a iPhone 11 Pro Max mají zvětšený režim, který uživatelům umožňuje přepnout z běžného zobrazení 6,5″ na 5,8″ – což na obrazovce zvětšuje vše.

iPhone XR a iPhone 11 mají také tuto možnost, ale to proto, že obě zařízení běží na stejné velikosti rozhraní jako modely iPhone Max, ale s nižším rozlišením.

S iOS 14 beta 3, Apple přidal Zvětšení dispelej pro iPhone X, iPhone XS a iPhone 11 Pro poprvé, a to nás nutilo prozkoumat, co bylo za touto změnou.

Připraveno pro menší iPhone

V roce 2018 bylo rozlišení obrazovky iPhonu XS Max objeveno před oficiálním oznámením díky verzi iOS 12 beta. Úpravou simulátoru iOS v systému Mac bylo možné potvrdit, že iOS je připraven pracovat v tomto rozlišení. Také odhalil, jak by aplikace vypadaly v režimu na šířku.

Nyní jsme zjistili, že Apple pracuje na přizpůsobení rozhraní iOS novému menšímu rozlišení, které je stejné, jaké používá Zvětšení mód v 5,8″ modelech iPhone na iOS 14. Přinutili jsme simulátor iOS ke spuštění na rozlišení 960 x 2079 pixelů a správně zobrazuje systémové rozhraní.

Toto rozlišení má stejný poměr stran jako displej iPhone X, ale v menší velikosti. Oproti tomu displej iPhone X má rozlišení 1125 x 2436 pixelů.

Pevně ​​věříme, že toto rozhraní se připravuje na očekávaný menší iPhone 12, který by měl mít 5,4″ displej. Simulátor iOS spadl, když jsme se ho pokusili spustit s jinými řešeními, což posílilo naše myšlenky, že Apple má plány s tímto specifickým menším rozhraním.

Abychom vám poskytli lepší přehled o tom, jak je menší iPhone 12 ve srovnání s iPhone o velikosti 5,8″, použili jsme možnost „Fyzická velikost“ simulátoru iOS, která simuluje skutečnou velikost každého zařízení na obrazovce Macu. Vnímali jsme, že pokud bude pravda, bude tento menší iPhone podobný starému iPhone SE se 4″ displejem, nyní však s větším prostorem.

Ve vztahu k objevenému usnesení musíme zmínit další důležitý aspekt. Jak jste si možná všimli, mít 5,4″ displej s rozlišením 960 x 2079 pixelů znamená, že mluvíme o vyšší hustotě pixelů než současné modely iPhone s LCD obrazovkou (něco jako 425 PPI proti 326 PPI).

Nevyloučili jsme možnost, že Apple bude udržovat nižší hustotu pixelů na menším displeji iPhone 12 stejně jako v běžném modelu, což by mohlo být něco kolem 640 x 1386 pixelů (a zachovat stejnou velikost měřítka, jakou jsme našli), ale nemohli jsme spustit simulátor iOS v tomto rozlišení.

Úniky naznačují, že Apple letos na podzim představí čtyři nové iPhony, od 5,4″ po 6,7″.