macOS Big Sur obsahuje nejen zajímavé funkce, ale také velkou změnu designu. K dispozici je nové ovládací centrum, které je podobné jako na iOS a také widgety. V dnešním článku se na tyto novinky podíváme blíže.



Ovládací centrum na macOS Big Sur je vizuálně podobné ovládacímu centru na iOS, ale s ovládacími prvky přizpůsobenými pro Mac. Lze jej otevřít kliknutím na nové tlačítko na panelu nabídek. Zde mohou uživatelé přistupovat k úpravám jasu, AirPlay a dalším. Některé z těchto možností byly již k dispozici na panelu nabídek již dříve, ale v ovládacím centru jsou také nové funkce. Můžete například změnit jas podsvícené klávesnice, zapnout režim Nerušit, aktivovat tmavý režim a další. Když kliknete na konkrétní oblast, jako je například nastavení zvuku, ovládací centrum zobrazí další související možnosti – v tomto případě jsou dostupná zvuková výstupní zařízení. Nabídka Bluetooth nyní může ukazovat úroveň nabití baterie připojeného příslušenství.

Skvělé je také to, že uživatelé mohou ovládací prvky přetáhnout na panel nabídek, což jim usnadňuje přístup. Opak je také možný, můžete skrýt položky z panelu nabídek a zpřístupnit je pouze v ovládacímu centru.

Widgety v macOS Big Sur jsou podobné tomu, co nabízí iPadOS 14. Je to proto, že je nemůžete umístit na plochu. V systému macOS Big Sur jsou widgety přístupné kliknutím na čas na panelu nabídek, kde bylo dříve umístěno Centrum oznámení. Widgety jsou stejné jako ty, které jsou k dispozici v systému iOS 14. To znamená, že pokud používáte univerzální aplikaci pro iOS, která obsahuje widget, bude k dispozici také pro Mac.

Stisknutím tlačítka Upravit widgety otevřete nový panel, kde můžete vybrat nové widgety nebo změnit pořadí stávajících. Právě teď mezi dostupné widgety patří: Kalendář, Hodiny, Poznámky, Podcasty, Připomenutí, Čas u obrazovky a Počasí. Můžete si vybrat tři různé velikosti widgetů, stejně jako na iOS 14 a iPadOS 14. Apple říká, že widgety jsou zaměřeny na rychlé zobrazování užitečných informací. Většina widgetů nemá ani tlačítka, přesto jsou velmi dobře navrženy.