Máte Apple TV a nevyhovuje vám ovladač Siri Remote a hledáte jiné alternativy? Pak se vám bude hodit dnešní článek, v něm si totiž ukážeme, jakými ovladači můžete Apple TV ovládat.



Siri Remote

Dálkový ovladač Siri Remote má čtyři tlačítka a trackpad. Obvykle stačí přejet prstem po trackpadu mezi jednotlivými položkami a poté klepnutím vyberat. Pro jemnější ovládání můžete jemným poklepáním na horní, levý, dolní a pravý okraj posunout jednu položku. Ve většině aplikací můžete přeskočit patnáct vteřin dozadu nebo vpřed kliknutím na trackpad zcela vlevo nebo vpravo. Citlivost trackpadu dálkového ovladače můžete také upravit v Nastavení. Přejděte do části Nastavení -> Dálkové ovladače a zařízení.

Infračervený dálkový ovládač Apple

Alternativní možností, která je často přehlížena, je starší ovladač Apple TV Remote, který Apple stále prodává za pouhých 19 dolarů. Tento ovladač má fyzická tlačítka, takže neobsahuje trackpad. Pomocí kláves se šipkami v kroužku se pohybujte a poté vyberte prostředním tlačítkem. Ovladač také obsahuje tlačítko MENU pro návrat zpět a přepínač Play/Pause.

Jakékoli infračervený dálkový ovladač

Apple TV můžete ovládat téměř jakýmkoli IR dálkovým ovládáním, protože tvOS obsahuje funkci, která umožňuje naučit se IR sekvence libovolného dálkového ovladače. Chcete-li to provést, otevřete aplikaci Nastavení a přejděte na Dálkové ovladače a zařízení -> Naučit se. Apple TV vás provede nastavením jednotlivých tlačítek postupně. Poté si tato nastavení zapamatuje a můžete volně ovládat rozhraní Apple TV.

Bluetooth klávesice

Můžete také spárovat klávesnici Bluetooth s Apple TV. Nejde jen o zadávání textu. Pomocí kláves se šipkami a klávesou Return můžete procházet celé rozhraní Apple TV. Když je textové pole vybráno, jednoduše stačí napsat, co hledáte. Chcete-li spárovat klávesnici Bluetooth, přejděte do podokna Bluetooth v aplikaci Nastavení a přepněte klávesnici do režimu párování. Měla by se automaticky objevit v seznamu zařízení v okolí. Připojte kliknutím.

Herní ovladač

Podobně jako u klávesnice Bluetooth můžete použít herní ovladač s Apple TV pro více než hraní her. Pomocí tlačítek nahoru-dolů-doleva-doprava můžete procházet rozhraní Apple TV. Apple TV již mnoho let podporuje licencované herní ovladače MFi. S tvOS 13 přidala společnost Apple podporu pro ovladače PlayStation DualShock 4 a Xbox Wireless. Vložené mikrofony bohužel nefungují.

iPhone nebo iPad

Snad nejpohodlnější možností je ovládaní pomocí iPhonu nebo iPadu. Tuto možnost najdete v ovládacím centru. Pokud ji nevidíte, přejděte do Nastavení -> Ovládací centrum a přidejte Apple TV Remote. Pomocí virtuálního dálkového ovladače můžete přejíždět po dotykové obrazovce, jako na trackpadu na ovladači Siri Remote.