Systém iOS 14 obsahuje řadu nových funkcí zabezpečení a ochrany osobních údajů například aplikace vás musí požádat o povolení dříve, než vás bude moci sledovat na webu a v dalších aplikacích.



Spolu s tím můžete zcela zablokovat sledování aplikací a my si v dnešním článku ukážeme, jak to funguje. Aplikace, které vás mohou sledovat na webu a dalších aplikacích, jsou velmi běžné a v mnoha případech mohou být neškodné. Existují však příklady, kdy je sledování zneužíváno. Ve zprávě od Washington Post bylo zjištěno, že 5 400 aplikací pro iOS používá sledovače a v některých příkladech zasílalo osobní údaje, jako jsou telefonní čísla a poloha uživatelů, do výzkumných a marketingových firem třetích stran. Apple nyní dává uživatelům kontrolu nad tím, které aplikace vás mohou sledovat. Poznámka: iOS 14 je momentálně k dispozici pouze pro testery a vývojáře, pro veřejnost by měla být k dispozici na podzim.

Jak povolit/blokovat sledování aplikací v iOS 14

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Přejeďte prstem dolů a klepněte na Soukromí.
  • Zvolte Sledování.
  • Přepněte přepínač, který zde vidíte do polohy vypnuto. Pokud aplikaci povolíte, aby vás mohla sledovat, zobrazí se zde jejich seznam.