Před výpovědí generálního ředitele Apple Tima Cooka na antimonopolním jednání obhájil senior viceprezident pro celosvětový marketing Phil Schiller v rozhovoru s agenturou Reuters zásady App Store.



Schiller vysvětlil, že ‌App Store‌ byl zpočátku vnímán jako prostor pro publikování aplikací, nabídka, která přilákala vývojáře. Začínající vývojáři by v té době jinak čelili potížím s prodejem softwaru. „Jedna z věcí, za kterou jsme si stáli je, že se všemi aplikacemi v ‌App Store‌ budeme zacházet stejně – jedny pravidla pro všechny, žádné speciální nabídky, žádné zvláštní podmínky, žádný zvláštní kód, vše platí pro všechny vývojáře stejně,“ řekl Schiller. Uvedl, že proces kontroly a pravidla App Store jsou nezbytná. Podle Schillera se při spuštění App Store‌ vedení společnosti Apple domnívalo, že uživatelé by se cítili bezpečněji při nákupu aplikací, kdyby věděli, že jejich platba je bezpečná a prostřednictvím důvěryhodného dodavatele.

„Domníváme se, že soukromí našich zákazníků je chráněno tímto způsobem. Představte si, že byste museli zadávat kreditní karty a platby do každé aplikace, kterou jste kdy použili,“ řekl. Vývojáři také kritizovali 30% provizi za prodej prostřednictvím App Store. Schiller uvedl, že provize pomáhá financovat rozsáhlý systém pro vývojáře a že tisíce inženýrů společnosti Apple udržují zabezpečené servery pro poskytování aplikací a vyvíjení nástrojů pro jejich vytváření a testování. Apple se dostal do několika sporů kvůli svým pravidlům ‌App Store‌ a provizi, což je také nyní součástí probíhajícího šetření amerických protimonopolních regulačních orgánů a podobné vyšetřování začalo v EU.