macOS Big Sur obsahuje spoustu změn, aktualizace funkcí a vylepšení aplikací a také změnu designu. V dnešním článku si ukážeme některé nejlepší funkce, které jsou zde k dispozici.



  • Nový Design – macOS Big Sur obsahuje nový design, který je svěží, ale zároveň známý. Okna mají světlejší a čistší vzhled se zaoblenými hranami, jsou zde nové ikony, panel nabídek byl přepracován tak, aby byl užitečnější. Celkově je většina vylepšení malá, ale dohromady je to vítaná změna.
  • Ovládací centrum – Nové ovládací centrum je přístupné z lišty nabídek a poskytuje užitečné funkce pouhým kliknutím. Má ovládací prvky pro rychlý přístup k WiFi, AirDrop, Bluetooth, hlasitosti a jasu displeje a klávesnice, spolu s přepínáním možností jako tmavý režim, True Tone a noční režim. Je také přizpůsobitelný, takže si můžete být jisti, že vaše nejpoužívanější ovládací prvky budou snadno dostupné.
  • Oznamovací centrum – Oznamovací centrum obdrželo jednu z největších aktualizací designu, přičemž Apple přepracoval widgety a změnil způsob zobrazení oznámení. Widgety vypadají podobně jako v systému iOS 14 s přizpůsobitelnými velikostmi. Oznámení jsou nyní seskupena podle aplikace a mnoho z nich je interaktivnější, můžete například odpověď na e-mail bez otevření aplikace Mail.
  • Přizpůsobení Safari – Můžete si nastavit tapetu pro Safari, vybrat si z přednastavených možností nebo z vlastních fotografií. Na úvodní stránku Safari můžete také přidat oblíbené, často navštěvované webové stránky, návrhy Siri, seznam čtení a další.
  • Karty Safari – Karty Safari byly aktualizovány a pokud umístíte kurzor myši na kteroukoli otevřenou kartu, uvidíte malý náhled na web. Náhled vám umožní nahlédnout do obsahu karty, takže nemusíte klikat, abyste viděli, co to je, což je užitečné, když máte otevřeno spoustu karet.
  • Překlad v Safari – V Safari je vestavěna funkce, která vám umožňuje překládat stránky jediným kliknutím, takže nemusíte instalovat další rozšíření.
  • Zprávy – Aplikace Zprávy byla přepracována a nyní nabízí vše co na iOS. Podporuje všechny nové funkce, jako jsou vložené odpovědi, zmínky a další.
  • Úpravy videa – Aplikace Fotky‌ nyní podporuje úpravy videa, takže můžete upravovat parametry, jako je světlo a barva, přidávat filtry, ořezávat a otáčet videa, aniž byste museli používat aplikaci třetích stran.
  • Nové zvuky – K dispozici je celá řada nových a aktualizovaných zvuků a opět je k dispozici zvuk při spouštění systému.