Dnes si připomínáme 16. výročí iPodu Shuffle, který představil bývalý generální ředitel společnosti Apple Steve Jobs na Macworld Expo v San Franciscu. 11. ledna 2005 Apple představil první iPod, který úplně postrádal displej a nabídl až 240 skladeb (na 1GB modelu), které by byly přehrány náhodně.



„Většina hudebních přehrávačů s pamětí flash má malé displeje a komplikované ovládací prvky k nalezení vaší oblíbené hudby, iPod shuffle jen uvolníte a při každém poslechu vám nabídne novou kombinaci vaší oblíbené hudby,“ řekl Jobs. iPod shuffle také podporoval funkci Automatické načtení, která automaticky vybrala perfektní počet skladeb z iTunes. Kromě náhodného přehrávání hudby v náhodném pořadí mohou uživatelé také přepnout přepínač na zadní straně zařízení a přehrávat tak hudbu. Přehrávač iPod shuffle mohl být také použit jako přenosná jednotka USB flash, na kterou si uživatelé mohli ukládat osobní soubory pro přenos mezi počítači.

Apple také prodával příslušenství pro iPod shuffle, jako sportovní pouzdro, které bylo k dispozici s popruhem na krk a napájecím adaptérem USB. Také byl k dispozici akumulátor, který prodloužil životnost přehrávače z 12 na 20 hodin. iPod vedle displeje postrádal navigační kolečko, schopnost spravovat seznamy skladeb a typické funkce iPodu, jako jsou hry, kontakty, kalendář, budík a další softwarové doplňky. Jediné tlačítka na přední stráně byly Play/Pause, Vpřed, zpět a hlasitost. Na zadní straně byla kontrolka stavu nabití baterie a vypínač.

Apple nakonec aktualizoval iPod shuffle po celou řadu generací. Druhá generace se objevila 12. září 2006. Třetí generace byla vydána 11. března 2009, která se vrátila k dlouhému, obdélníkovému designu původního zařízení. Tento model úplně postrádal tlačítka pro přehrávání a ovládání hlasitosti na samotném zařízení.

Čtvrtá generace přehrávače iPodu shuffle vyšla 1. září 2010, opět se vrátila k předchozímu designu napodobujícím čtvercové tělo druhé generace a současně byl k dispozici i v široké škále barev.

27. července 2017 společnost Apple ukončila prodej iPod shuffle tím, že ho odstranila z webových stránek společnosti a z online obchodu. V té době byl iPod shuffle na trhu dvanáct a půl roku. Apple také ukončil prodej iPod nano ve stejný den a ponechal pouze iPod touch jako jediné zařízení tohoto druhu.