Po odstranění aplikace Parler z App Store žalovala nezisková skupina se sídlem ve Washingtonu minulý týden Apple a požádala společnost, aby také odstranila populární aplikaci pro zasílání zpráv Telegram z její platformy.



Skupina „Coalition for a Safer Web“ tvrdí, že Telegram se stal místem pro extremisty. „Coalition for a Safer Web“ je nestranická skupina, která se zasazuje o  odstraňování extremistického obsahu ze sociálních sítí, a předseda koalice je Marc Ginsberg, bývalý velvyslanec USA. Podle žaloby skupina obviňuje Telegram z toho, že umožňuje komunikaci rasistům, neonacistům a dalším, což by bylo považováno za porušení podmínek App Store.

Podobná žaloba bude podána proti Google v příštích několika dnech. Žaloba byla podána u amerického okresního soudu pro severní Kalifornii a vyžaduje, aby společnost Apple odstranila Telegram z App Store, stejně jako tento měsíc odstranila aplikaci Parler. Parler je známý tím, že umožňuje uživatelům sdílet obsah podněcující k násilí bez filtrů a Apple zakázal aplikaci pro iOS s tím, že tato aplikace představuje hrozby násilí a nezákonné činnosti. Ačkoli Telegram je aplikace pro zasílání zpráv, nabízí také kanály a veřejné skupiny, ke kterým mají uživatelé přístup prostřednictvím sdílené adresy URL.