Počínaje aktualizacemi iOS 14.5, iPadOS 14.5 a tvOS 14.5 vydanými tento týden musí aplikace před sledováním vaší aktivity v aplikacích a webech jiných společností pro reklamní účely požádat o vaše povolení.



Na iPhonu nebo iPadu mohou uživatelé spravovat oprávnění ke sledování pro jednotlivé aplikace v Nastavení v části Ochrana osobních údajů > Sledování. V novém dokumentu podpory společnost Apple uvedla, že existuje několik okolností, kdy je nastavení „Povolit aplikacím vyžadovat sledování“ zobrazeno šedě, včetně:

  • Pro uživatele mladší 18 let
  • Pokud je vaše Apple ID spravováno školou nebo používá konfigurační profil, který omezuje sledování
  • Pokud bylo vaše Apple ID vytvořeno za poslední tři dny

Společnost 9to5Mac dříve uvedla, že někteří uživatelé stále vidí přepínač šedý, i když se na ně první dvě výše uvedené okolnosti nevztahují, což naznačuje, že by mohlo dojít k chybě nebo jinému problému. Společnost Apple dosud neodpověděla na žádosti o komentář. Na zařízeních s přepínačem zobrazeným šedě nemají všechny aplikace, které požadují sledování, přístup k náhodnému identifikátoru reklamy zařízení, známému jako IDFA. Aplikace také nesmějí sledovat vaši aktivitu pomocí jiných informací, které identifikují vás nebo vaše zařízení, jako je vaše e-mailová adresa.