S vydáním prohlížeče Chrome 90 zavádí Google novou funkci, která vám umožní vytvořit odkaz na část textu, který jste zvýraznili na webové stránce. V dnešním článku si ukážeme, jak tuto funkci můžete použít.



Někdy, když s někým sdílíte odkaz na webovou stránku, chcete pouze upozornit na konkrétní pasáž nebo větu, ne na celý článek. V loňském roce Google vytvořil rozšíření s názvem Link to Text Fragment, která právě tohle umožňuje. Chcete-li tuto funkci použít, navštivte webovou stránku a jednoduše zvýrazněte text, který chcete zvýraznit, poté klikněte pravým tlačítkem a v rozevírací nabídce vyberte možnost Kopírovat odkaz na zvýraznění.

Tím se vygeneruje adresa URL, která obsahuje hash (#). Vše, co musíte udělat, je sdílet odkaz s někým, a když na něj klikne, bude přesměrován přímo na tuto část webové stránky se zvýrazněnou konkrétní pasáží, jak je uvedeno níže.

Zvýrazněné odkazy, které Chrome generuje, bohužel fungují pouze v prohlížečích Edge a Chrome, proto uživatelé, kteří používají jiné prohlížeče, zvýrazněný text neuvidí. Stále však budou přesměrováni na příslušnou webovou stránku.