Apple podle Marka Gurmana z Bloomberg pracuje na špičkové verzi Macu mini s výkonnějším čipem Apple Silicon a dalšími porty. Očekává se, že nový ‌Mac mini‌ bude obsahovat stejný čip jako MacBook Pro příští generace.



Očekává se, že nový MacBook Pro bude mít vylepšenou verzi čipu ‌M1‌ s 10jádrovým CPU, obsahujícím osm vysoce výkonných jader a dvě energeticky účinná jádra, a 16jádrové nebo 32jádrové GPU, což je stejné, co můžeme očekávat od nového ‌Macu mini‌. Gurman uvedl, že tento čip také nabídne až 64 GB paměti, což je výrazné zvýšení ve srovnání se současným maximem 16 GB. Očekává se, že špičkový ‌Mac mini‌ bude mít na zadní straně čtyři porty Thunderbolt, nikoli dva, které jsou k dispozici na zadní straně současného ‌Macu mini‌ s čipem ‌M1‌, což je také změna, kterou nabídne budoucí čip.

Očekává se, že nový špičkový Mac mini nahradí současný Mac mini s čipem Intel, který je stále v prodeji, což znamená, že celá řada Macu mini bude obsahovat čip Apple Silicon. Gurman přidal upozornění, že nový ‌Mac mini‌ může ještě být odložen nebo zrušen, ale uvedl, že společnost pravděpodobně nakonec nahradí současný špičkový ‌Mac mini‌ s čipem Intel za model s čipem Apple Silicon.