Minulý měsíc hackerská skupina REvil získala přístup k podrobným schématům minulých a budoucích produktů Apple. Únik odhalil podrobnosti o nadcházejícím MacBooku Pro, včetně konkrétních informací.



Nová zpráva od společnosti Motherboard podrobně popisuje, jak uniklá schémata také pomáhají odborníkům na opravy dozvědět se více o interním designu. Zpráva vysvětluje, že nezávislí opraváři se obracejí k těmto uniklým schématům, aby pomohly zákazníkům získat přístup k datům a nabídnout další opravářské služby. Ačkoli fandové s průvodcem a dobrou sadou nástrojů zvládnou základní opravy, jako je výměna baterie MacBooku, logické desky jsou mnohem složitější. Mohou vyžadovat mikroskopické úpravy obvodů a čipů. Mnoho profesionálů, tuto práci nedokáže. Ti mohou nesmírně těžit ze schémat, jako jsou ty, které získal REvil.

Nezávislí odborníci na opravy to také využívají jako příležitost vyzvat společnost Apple, aby zpřístupnila tento typ schematických dat. Například Louis Rossmann, majitel Rossmann Repair Group, řekl společnosti Motherboard, že za získání těchto informací rád zaplatí společnosti Apple každý rok 1 000 dolarů. Místo toho se musí spoléhat na dokumenty vystavené hackery a úniky. Odborníci citovaní ve zprávě tvrdí, že tyto plány neprozrazují obchodní tajemství, jak tvrdí Apple. „Tím, že tato schémata získáte, nemůžete vyrobit telefon ani MacBook. Schéma vám v zásadě dává jen informaci, že tato část se připojuje k této části. Nevíte, co jsou součástky nebo co dělají. Prostě víte, že patří sobě. “