Apple byl čínským regulátorem informován, že musí z čínského App Store odstranit aplikaci na objednání jízdy Didi Chuxing z důvodu obav z možného zneužití osobních údajů.



Dotyčnou aplikaci vlastní Didi Global, do které společnost Apple investovala 1 miliardu dolarů. Bloomberg uvádí, že zákaz oznámila v neděli čínská správa Cyberspace s odvoláním na závažná porušení shromažďování a používání osobních údajů. Regulátor v neděli nařídil společnosti Didi Global, aby napravila problémy v souladu s právními požadavky a národními normami a podnikla kroky k ochraně osobních údajů svých uživatelů.

Toto rozhodnutí znamená, že Apple a další provozovatelé obchodů s aplikacemi na jiných platformách budou muset odstranit Didi Chuxing ze svých obchodů. Nezvykle rychlé rozhodnutí prý přišlo pouhé dva dny poté, co regulační orgán uvedl, že provádí přezkum společnosti Didi Global Inc. Zákaz vstoupil v platnost okamžitě, ale uživatelé, kteří si aplikaci stáhli před nedělí, si stále mohou objednat jízdy a další služby. Didi Global uvedla, že již od 3. července zastavila registraci nových uživatelů a nyní pracuje na nápravě.