Od nástupu pandemie COVID-19 se vydalo několik studií, aby se zjistilo, zda nositelná zařízení, jako jsou Apple Watch, nebo Fitbits mohou detekovat příznaky onemocnění COVID-19.



Nový dokument, který byl dnes zveřejněn v časopise JAMA Network Open, zdůrazňuje, že nositelná zařízení, jako jsou Apple Watch a Fitbits, mohou také poskytovat údaje o dlouhodobých účincích po prodělání COVID-19. Jak uvádí New York Times, nová data pocházejí ze studie Digital Engagement and Tracking for Early Control and Treatment (DETECT), kterou provedli vědci na Scripps Research Translational Institute v Kalifornii. Tato studie probíhala od 25. března 2020 do 24. ledna 2021 a zahrnovala více než 37 000 lidí používajících Fitbits, Apple Watch a další nositelná zařízení. Vědci poprvé oznámili v říjnu, že kombinace dat z Apple Watch a Fitbit s příznaky hlášenými samy o sobě vedla k přesnější detekci COVID-19.

Nyní se hlouběji zabývají daty se zaměřením na trvalé účinky COVID-19 na zdraví. Nejprve se vědci zaměřují na data od uživatelů Fitbits, která ukázaly, že Fitbits dokáže detekovat trvalé změny. „Došlo k mnohem větší změně klidové srdeční frekvence u jedinců, kteří měli COVID, ve srovnání s jinými virovými infekcemi,“ uvedla Jennifer Radinová, epidemiologka ve Scripps. Vědci také zjistili, že přibližně devět dní poté, co účastníci s COVID-19 poprvé začali hlásit příznaky, jejich srdeční frekvence poklesla. Po tomto poklesu, který nebyl pozorován u pacientů s jinými nemocemi, jejich srdeční frekvence opět vzrostla a zůstala zvýšená po celé měsíce. V průměru trvalo 79 dní, než se jejich klidové srdeční frekvence vrátily k normálu, ve srovnání s pouhými čtyřmi dny u pacientů bez COVID.