Běžná forma malwaru pro systém Windows byla upravena na nový kmen zvaný „XLoader“, který může infikovat také macOS (prostřednictvím zprávy společnosti Bleeping Computer).



XLoader je forma malwaru známého jako botnet. Používá se ke krádeži přihlašovacích údajů, k pořizování snímků obrazovky, zaznamenávání stisků kláves a spouštění škodlivých souborů. Malware byl objeven bezpečnostními vědci ve společnosti Check Point Software. Server hostující verzi XLoader pro macOS je k dispozici na hackerském webu za 49 dolarů měsíčně. Společnost Check Point sledovala XLoader po dobu šesti měsíců a zaznamenávala požadavky od 69 zemí, což naznačuje významné využití po celém světě. Více než polovina všech obětí měla sídlo ve Spojených státech.

Vedoucí kybernetického výzkumu Yaniv Balmas uvedl, že rostoucí popularita systému macOS ji vystavila rostoucí pozornosti kyberzločinců, kteří platformu vnímají jako hodnotný cíl. Pravdou je, že malware pro systém macOS se stává stále větším a nebezpečnějším. Podle Check Pointu je XLoader dostatečně nenápadný, aby zůstal skrytý pro většinu uživatelů. Je možné zkontrolovat jeho přítomnost pomocí automatického spuštění systému macOS ke kontrole uživatelského jména v operačním systému a zkontrolování složky LaunchAgents, kde by měly být odstraněny položky s podezřelými názvy souborů.