Minulý měsíc byl ohlášen web scraping služby LinkedIn, které odhalilo údaje 700 milionů uživatelů – přibližně 92% všech uživatelů této služby. Mezi odhalená data patřilo umístění, telefonní čísla a odvozené platy.



Muž, který za tímto scrapingem stojí uvádí, že to udělal pro zábavu a data také prodával.  Scraping dat je kontroverzní téma. V nejjednodušším případě to znamená použít software, který vám umožní navštívit webovou stránku, přečíst si zobrazená data a poté data přidat do databáze. Častěji lidé budou používat API (aplikační programovací rozhraní) poskytované webovou službou pro legitimní účely a budou je používat k získávání velkého množství dat. Je to kontroverzní, protože na jedné straně mohou ti, kdo provádějí scraping, namítnout, že mají přístup pouze k veřejně dostupným údajům. Jiní argumentují tím, že zneužívají nástroje, které nejsou určeny pro tento účel, a že prostřednictvím rozhraní API je k dispozici více dat, než kolik je viditelné na webových stránkách.

Mnoho bezpečnostních profesionálů tvrdí, že nejde o narušení bezpečnosti, pokud jsou data veřejně dostupná. Ovšem hacker, který si říká Tom Liner, minulý měsíc „pro zábavu“, sestavil databázi 700 milionů uživatelů LinkedIn z celého světa, kterou prodává za zhruba 5 000 dolarů. V příspěvku na známém hackerském fóru byl odkaz na vzorek milionu záznamů a výzva pro další hackery, aby ho soukromě kontaktovali a poskytli mu nabídky. Liner říká, že také stojí za scrapingem profilů uživatelů Facebooku.