Apple dnes vydal iOS 15.1, první velkou aktualizaci operačního systému iOS 15, která byla vydána v září. iOS 15.1 obsahuje nové funkce, na které se v dnešním článku podíváme. Co vše je tedy nové?



SharePlay

SharePlay je funkce, která je navržena tak, aby lidem umožnila dělat více věcí virtuálně společně v aplikaci FaceTime. K dispozici jsou možnosti pro poslech hudby s ostatními a sledování seriálů a filmů. K dispozici je také sdílení obrazovky, což je funkce skvělá pro skupinové plánování nebo pomoc někomu s řešením problémů se zařízením. Funkce SharePlay měla být součástí ‌iOS 15‌, ale Apple ji musel odložit, protože obsahovala chyby a nebyla připravena k vydání.

Natáčení ProRes videa

ProRes je profesionální formát pro nahrávání videa používaný tvůrci televizních pořadů, reklam a filmů a nabízí vyšší věrnost barev a menší kompresi. Podpora ProRes umožňuje uživatelům ‌iPhone 13 Pro‌ a iPhone 13 Pro Max zaznamenávat, upravovat a sdílet videa v profesionální kvalitě ze svých zařízení. ProRes můžete povolit tak, že přejdete do sekce Fotoaparát v aplikaci Nastavení a klepnete na Formáty. Nahrávání videa ProRes je omezeno na 30 snímků za sekundu při 1080p na zařízeních s 128 GB úložiště, ale zařízení s vyšší kapacitou mohou nahrávat ve 4K.

Vylepšení pro Režim Macro (iPhone 13 Pro)

Při pořizování makro snímků ‌iPhone 13 Pro‌ přepne na ultraširokoúhlý objektiv, když se fotoaparát přiblíží k objektu, což někteří lidé kritizovali, protože může být obtížné pořídit snímek, když se objektivy fotoaparátu stále mění. Aktualizace iOS 15.1 přidává nový přepínač pro vypnutí automatického makra, a když je zakázáno, aplikace Fotoaparát automaticky nepřepne na ultraširokoúhlý fotoaparát.

Lossless Audio a Dolby Atmos pro HomePod

Lossless audio a Dolby Atmos lze aktivovat prostřednictvím aplikace Domácnost. Otevřete Nastavení, klepněte na svůj profil a potom v části Média klepněte na Apple Music. Odtud přepněte na Lossless Audio a Dolby Atmos.

Očkovací karty v aplikaci Wallet

Uživatelé, kteří si přidali své záznamy o očkování proti COVID-19 do aplikace Zdraví na ‌iPhonu‌, mohou nyní tyto záznamy použít k vygenerování očkovacího průkazu v aplikaci Wallet. Očkovací průkaz lze ukázat podnikům, restauracím a dalším.

Aplikace Domácnost

Existují nové spouštěče automatizace, které lze vytvořit na základě senzorů s podporou HomeKit, které detekují vlhkost, kvalitu vzduchu nebo úroveň osvětlení.