Společnost Bonhams dnes oznámila, že 3. listopadu bude dražit několik vzácných prototypů zařízení Apple, včetně nevydaného VideoPadu. VideoPad měl být osobní digitální asistent (PDA).



Apple v letech 1993 až 1995 testoval tři verze zařízení, včetně VideoPad 1, VideoPad 2 a VideoPad 3, uvádí Bonhams. Aukční společnost tvrdí, že VideoPad 2 směřující do aukce je jediným dochovaným prototypem konceptu a odhaduje se, že jeho částka se vyšplhá až na 12 000 dolarů. Tyto tři prototypy byly založeny na náčrtu konceptu, který nakreslil bývalý generální ředitel společnosti Apple John Sculley, ale zařízení podle Bonhams nakonec ukončil Steve Jobs po svém návratu do Apple na konci 90. let.

Prototyp VideoPad 2 se vyznačuje odklápěcím designem se dvěma obrazovkami, ačkoli se zdá, že horní obrazovka chybí. Zařízení zřejmě mělo vestavěnou kameru pro videokonference, dva reproduktory, slot pro paměťovou kartu, zásuvku a vstup telefonní linky, ale nakonec nebyl nikdy vydán. Prototyp byl zakoupen od inženýra společnosti Apple v Palo Alto v roce 1999 a podle Bonhams je dodáván v původním černém koženém pouzdře s logem Newton. Další podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách aukční společnosti.