Jednání Apple s čínskými společnostmi CATL a BYD o dodávkách baterií pro jeho elektromobil se zastavila, podle nové zprávy od agentury Reuters. Podle tří lidí obeznámených se situací, se rozhovory dostaly do slepé uličky, když CATL a BYD odmítly vytvořit týmy věnované Apple.



Dříve bylo oznámeno, že Apple má zájem přenést alespoň část výroby související s vozidlem do USA, se zvláštním zaměřením na baterie. Apple chce údajně používat lithium-železo fosfátové (LFP) baterie pro své elektrické vozidlo, částečně proto, že jsou levnější na výrobu než dražší lithiové baterie, které potřebují kobalt a nikl. Má se za to, že společnost hledá čínské výrobce baterií, protože dokážou vyrobit pokročilejší baterie LFP než jejich konkurenti díky technologii, která zvyšuje výkon, dojezd a hustotu energie.

CATL je přední světový výrobce baterií pro elektrická vozidla a dodává baterie společnosti Tesla, ale odmítl postavit továrnu v USA kvůli obavám z nákladů. BYD již má závod v Lancasteru v Kalifornii, ale jednoduše odmítl postavit novou továrnu, která by zásobovala výhradně Apple. CATL také zjistil, že je nemožné zřídit specializovaný tým pro vývoj produktů, který bude pracovat výhradně s Apple, kvůli neschopnosti najít dostatečný počet zaměstnanců. CATL a BYD zřejmě před několika měsíci informovaly Apple, že nejsou ochotny tyto požadavky splnit, ale Apple stále doufá, že se podaří dosáhnout dohody.