Nizozemský úřad pro spotřebitele a trhy (ACM) rozhodl, že plán společnosti Apple umožnit seznamovacím aplikacím App Store používat pro nákupy v aplikaci platební metody třetích stran dostatečně nesplňuje požadavky.



V důsledku toho ACM udělil Apple pokutu 5 milionů eur a poté 5 milionů eur týdně až do maximální výše 50 milionů eur, dokud Apple nevyhoví požadavku. Minulý týden, po oznámení společnosti Apple, že seznamovací aplikace v nizozemském ‌App Store‌ budou moci umožnit uživatelům používat platby třetích stran pro nákupy v aplikaci, ACM uvedl, že posoudí, zda tyto změny splňují požadavky. ACM již dříve rozhodl, že App Store je nespravedlivý a že se Apple zapojuje do protisoutěžních obchodních praktik.

„Oznámené změny společnosti Apple nesplňují požadavky“, uvedl dnes ACM v tiskové zprávě. „V tuto chvíli mohou poskytovatelé seznamovacích aplikací pouze vyjádřit svůj ‚zájem‘. Kromě toho Apple postavil poskytovatelům seznamovacích aplikací několik překážek v používání platebních systémů třetích stran,“ dodal ACM s narážkou na skutečnost, že seznamovací aplikace musí nejprve požádat o zvláštní oprávnění ‌a získat souhlas, aby uživatele nasměrovaly na platební metody třetích stran.