Podle dnešní nové zprávy Apple loni na evropském trhu se smartphony zaznamenal 25% růst – což výrazně překonalo celkový 8% nárůst napříč všemi značkami. Apple tak dosáhl nejvyššího tržního podílu v Evropě.



„Rok 2021 byl pro evropský trh se smartphony dalším rokem na horské dráze. Slibné první známky naznačovaly, že trh se zotavuje z obtížného roku 2020, během něhož pandemie COVID-19 tvrdě zasáhla a způsobila problémy na straně nabídky i poptávky. Dopady COVID-19 však pokračovaly i v roce 2021 a poté Evropa čelila nové výzvě: globální nedostatek komponentů zasáhl region v polovině roku. Takže zatímco celkový evropský trh se smartphony dokázal v roce 2021 vzrůst o 8 %, nebylo to dostatečné.“

Zástupce ředitele Counterpoint Research, Jan Stryjak, uvedl: „Je skvělé, že evropský trh se smartphony v roce 2021 roste, ale je to jen polovina příběhu; Dopady COVID-19 měly za následek 14% roční pokles tržeb v roce 2020, což znamená, že trh je stále hluboko pod úrovní před pandemií.“ Apple při vydání svého prvního 5G iPhonu zahájil rok s 34% podílem na trhu. V únoru Samsung vydal svou řadu Galaxy S21, která se, alespoň zpočátku, dobře prodávala, pomohla Samsungu vzrůst o 24 % ve srovnání s lednem a posunula jej na první místo v únoru 2021. Samsung poté od května trpěl značnými problémy s dodávkami kvůli odstávkách továren ve Vietnamu související s COVID-19, a díky tomu se Xiaomi v červnu 2021 poprvé stal jedničkou v Evropě.

Vedení společnosti Xiaomi však mělo krátké trvání, protože Samsung se v červenci 2021 znovu ujal vedení díky silným prodejům řady A. Samsung poté zvýšil své vedení vydáním svých oblíbených skládacích smartphonů Galaxy Z, zatímco Xiaomi těžce zasáhl nedostatek komponentů. Samsung pokračoval v čele trhu v příštích několika měsících, a to navzdory úsilí společnosti Apple. Tradičně silný konec roku však nakonec zajistil společnosti Apple vedení v listopadu 2021 a v prosinci 2021 dosáhl svého nejvyššího podílu v Evropě.