Apple dnes vydal první beta verzi iOS 15.4, iPadOS 15.4 pro testovací účely a přidal spoustu nových funkcí. iOS 15.4 je zatím největší aktualizace, která pro iOS 15 vyšla, a přináší Universal Control, odemykání Face ID s rouškou, nové emoji a spoustu dalšího.



Co vše je nové v iOS a iPadOS 15.4

Odemykání pomocí Face ID s rouškou

Díky iOS 15.4 nyní můžete odemknout iPhone, i když máte roušku, bez nutnosti používat Apple Watch. Funkce je navržena tak, aby pro účely ověřování detekovala oblast kolem očí. Funguje i s brýlemi, ale ne se slunečními brýlemi a musíte se dívat na iPhone, abyste jej odemkli.

Universal Control

iPadOS 15.4 a macOS Monterey 12.3  obsahují podporu dlouho očekávané funkce Universal Control, která je navržena tak, aby vám umožnila ovládat iPady a Macy přihlášené k vašemu účtu iCloud pomocí jediné myši a klávesnice. Universal Control se velmi snadno používá a je ve výchozím nastavení povolen, jakmile aktualizujete na iPadOS 15.4 a ‌macOS Monterey‌ 12.3.

Emoji

Jarní aktualizace iOS často přinášejí nové emoji a iOS 15.4 není výjimkou. Nová beta verze obsahuje podporu pro Emoji 14, přidává celkem 112 nových emoji. Mezi nové emoji patří obličej s otevřenýma očima a rukou přes ústa a další. K dispozici jsou také nové věci jako hnízdo s vejci, prázdné hnízdo, rentgen, berle, skluzavka na hřišti, kolo, zrcadlová koule, nádoba, identifikační karta a vybitá baterie.

Widget Apple Card

V zobrazení Dnes je k dispozici nový widget Apple Card, který lze přidat na domovskou obrazovku. Widget ‌Apple Card‌ zobrazuje váš aktuální zůstatek a vaše denní výdaje v různých kategoriích.

Jas klávesnice

V iPadOS 15.4 je k dispozici nová možnost Jas klávesnice, kterou lze přidat do Ovládacího centra, abyste mohli upravit jas připojené klávesnice s podsvícením. Funguje pro Magic Keyboard, ale je třeba ji přidat do Ovládacího centra tak, že přejdete do Nastavení > Ovládací centrum a klepnete na tlačítko „+“ vedle Jas klávesnice.

Poznámky v Klíčence

Uživatelé aplikace Klíčenka mohou nyní přidávat poznámky k jakémukoli uloženému heslu. Na ‌iPhonu‌ a ‌iPadu‌ je ‌Klíčenka k dispozici v aplikaci Nastavení v části Hesla.

Přístupový klíč k webu

Apple říká, že beta verze iOS 15.4 a iPadOS 15.4 přidávají novou funkci přístupového klíče, která uživatelům umožňuje přihlašovat se na weby a aplikace kompatibilní s přístupovými klíči na Macu a iPadu pomocí ‌iPhonu‌ s uloženým přístupovým klíčem. To znamená, že na webech, které umožňují ověřování pomocí Face ID nebo Touch ID, se můžete místo zadávání hesla ověřovat pomocí ‌iPhonu‌.