Ericsson podal několik žalob za porušení patentu na společnost Apple. Celkově společnost tvrdí, že Apple porušil 12 patentů, včetně těch, které se týkají 5G. Předpokládá se, že Ericsson usiluje o zákaz dovozu iPhonů kvůli údajným porušením v USA a Německu a pravděpodobně i v dalších zemích.



Foss Patents říká, že žaloba byla nevyhnutelná poté, co Apple nechal vypršet patentové licence. Patentová křížová licenční smlouva mezi společnostmi Ericsson a Apple vypršela a nebylo dohodnuto žádné prodloužení, a proto se soudní spory o porušení práv staly nevyhnutelnými. Zdá se, že se Apple snažil vyjednat výhodnější podmínky a že rozhovory ztroskotaly.

V jednom případě Apple odmítl zaplatit licenční poplatek 5 dolarů/zařízení navržený společností Ericsson. Ve skutečnosti se věci tak vyhrotily, že Apple minulý měsíc podal žalobu, v níž obvinil Ericsson, že nedodržel spravedlivý požadavek na licencování patentů nezbytných pro standardy za podmínek FRAND: Spravedlivé, rozumné a nediskriminační. Situaci komplikuje fakt, že Apple vlastní i patenty používané Ericssonem, takže by mohlo docházet k nárokům a protinárokům. Mueller však říká, že Apple je v horší pozici.