V iOS 15.4, která je k dispozici pro vývojáře, Apple přidal šikovnou novou funkci, která vám umožní odemykat váš iPhone pomocí Face ID a ověřovat platby Apple Pay, i když máte roušku.



V předchozích verzích iOS je možné odemknout váš ‌iPhone‌ s rouškou, ale pouze v případě, že máte na sobě také Apple Watch. Díky této aktualizaci je to možné i bez Apple Watch. Dalším omezením dřívější funkce „Odemknout pomocí Apple Watch“ je to, že vám neumožňuje ověřovat transakce ‌Apple Pay‌ a nákupy aplikací, zatímco nová funkce ano. „Aby bylo možné aktivovat Face ID při nošení roušku, ‌iPhone‌ dokáže rozpoznat jedinečné rysy v okolí očí k ověření,“ uvádí Apple. Apple však varuje, že používání Face ID s rouškou je méně bezpečné a že biometrický autentizační systém zůstává nejpřesnější při použití s ​​rozpoznáním celé tváře. Face ID s rouškou však funguje pouze na novějších modelech, takže budete potřebovat ‌‌iPhone 12‌‌, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max nebo iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro nebo iPhone 13 Pro Max.

Jak nastavit odemykání iPhonu pomocí Face ID s rouškou

  • Otevřete na svém ‌iPhonu‌ aplikaci Nastavení.
  • Přejděte dolů a klepněte na Face ID a kód.
  • Zadejte svůj přístupový kód.
  • Zapněte přepínač vedle možnosti Použít Face ID s rouškou a postupujte podle pokynů na obrazovce.

Všimněte si, že Face ID s maskou nepodporuje sluneční brýle, i když Apple také přidal možnost nakonfigurovat Face ID při nošení brýlí samostatně (Nastavení -> Face ID a kód -> Přidat brýle).