Senátorka Amy Klobuchar, spolupředkladatelka dvou dvoustranných antimonopolních zákonů, odmítla nesouhlas Apple s navrhovanými zákony. Navrhované zákony mají zabránit technologickým společnostem ve zneužívání svého dominantního postavení k upřednostňování vlastních produktů před konkurenčními.



Přijetí tohoto zákona by například znamenalo, že služba Apple Music by musela rovnocenně konkurovat Spotify. V současné době si můžete bezplatně vyzkoušet Apple Music a poté se přihlásit k předplatnému v aplikaci, zatímco ve Spotify nemůžete udělat totéž, protože Apple by chtěl 30% provizi.

Přijetí zákona by znamenalo obrovské změny v App Store:

  • Konkurenční obchody s aplikacemi by byly povoleny na zařízeních iPhone a Android
  • Spotřebitelé by si vybrali své výchozí aplikace
  • Apple a Google by nesměly udělat nic, aby zvýhodnily své vlastní obchody s aplikacemi

Cook opakovaně tvrdil, že by to změnilo trh s aplikacemi a že by již nebyl bezpečný, což by umožnilo cestu pro podvody a malware – tento argument je však již oslabený množstvím podvodných aplikací, které byly nalezeny v App Store. Jiné společnosti, jako je Amazon, tvrdily, že zákony brání inovacím. Senátorka Amy Klobuchar obavy odmítá. V rozhovoru pro The Verge říká, že obě tvrzení jsou nesmysl. „Jednoduše se snažíme zavést nějaká pravidla, aby společnosti nemohli upřednostňovat své vlastní produkty před ostatními nebo kopírovat data jiných společností a využívat je ve svůj prospěch.“