Apple ocenil nizozemskou policii, stejně jako zákazníky a zaměstnance v amsterodamském obchodě, kde včera situace se střelcem skončila bez zranění veřejnosti a podezřelý byl zadržen a nyní je ve vazbě.



V prohlášení získaném společností TechCrunch Apple uvedl, že všichni zaměstnanci a zákazníci jsou po děsivém zážitku v úterý v Apple Amsterdam na náměstí Leidseplein v bezpečí. „Chceme poděkovat místním orgánům činným v trestním řízení za jejich výjimečnou práci a probíhající vyšetřování,“ uvedla společnost v prohlášení. „Naše týmy a zákazníci rychle zasáhli a dnes prokázali neuvěřitelnou sílu a odhodlání a jsme tak vděční za podporu a péči, kterou si navzájem projevili za tak náročných okolností.“

Na fotografii sdílené místním magazínem Het Parool bylo vidět, jak střelec sedí naproti rukojmímu, který byl spoutaný s rukama za zády. Několik dalších lidí bylo také údajně uvnitř, když incident začal, ale podařilo se jim uniknout bez zranění. Útok trval zhruba od 17:30. místního času do 22:45, obchod byl uzavřen a lidem v okolních budovách bylo nařízeno zůstat uvnitř. Podle policie únosce během incidentu kontaktoval úřady a požadoval 200 milionů eur (227 milionů dolarů) v kryptoměně a bezpečný odchod z obchodu.