Ačkoli Apple minulý týden oznámil změny, které pravděpodobně pomohou omezit nežádoucí sledování pomocí AirTagu, úředníci si začínají všímat stížností. Generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová dnes rozeslala varování s bezpečnostními doporučeními na ochranu obyvatel New Yorku.



„Po celé zemi jsou AirTagy zneužívány ke sledování lidí a jejich věcí. Sledování lidí bez jejich vědomí nebo souhlasu je vážný zločin a úřad ho nebude tolerovat. Vyzývám všechny Newyorčany, aby věnovali velkou pozornost svým věcem a řídili se radami, které poskytujeme, abyste zůstali v bezpečí. Bezpečnost Newyorčanů je mou nejvyšší prioritou a budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom vás ochránili.“ Upozornění odráží mnohá vlastní doporučení společnosti Apple, která navrhují, aby lidé reagovali na neznámé pípání, sledovali oznámení na svých iPhonech, používali aplikaci Apple Tracker Detect na telefonech Android a další.

Upozornění obsahuje malý odstavec s poznámkou, že ne všechny neznámé ‌AirTagy‌ jsou škodlivé, protože je někdy uživatelé zkrátka jenom ztratí. Lidé, kteří najdou AirTag zastrčený ve svých věcech, by měli okamžitě kontaktovali Úřad generálního prokurátora podáním stížnosti u Internetového a technologického úřadu OAG. Používání sledovacích zařízení založených na GPS a Bluetooth pro účely pronásledování není nic nového, ale AirTagy získaly poměrně dost pozornosti kvůli vestavěnému varovnému systému. U většiny sledovačů lidé ani nemusí vědět, že jsou pronásledováni, ale AirTagy jsou navrženy tak, aby zobrazovaly upozornění.