Mnoho aplikací pro iOS prodává vaše údaje o poloze zprostředkovatelům dat, a to navzdory zásadám ochrany osobních údajů a omezením společnosti Apple, uvádí nová zpráva zveřejněná dnes.



Dříve bylo běžné, že zprostředkovatel dat vytvářel sady SDK (sady pro vývoj softwaru), které byly užitečné pro vývojáře aplikací jako rychlý a snadný způsob, jak přidat běžně potřebné funkce. Háček byl v tom, že tyto sady SDK také shromažďovaly uživatelská data – včetně údajů o poloze. Společnost Apple v loňském roce zasáhla proti těmto sadám SDK a požadovala, aby vývojáři zveřejnili štítky ochrany osobních údajů, jaká data jejich aplikace shromažďují a jak je používají. Jedna zásadní slabina tohoto opatření byla zdůrazněna minulý měsíc, když bylo odhaleno, že Apple spoléhá na to, že vývojáři jsou ohledně štítků upřímní – a mnozí z nich nejsou.

Zpráva společnosti The Markup uvádí, že mnoho aplikací nadále prodává údaje o poloze jednoduše tím, že tak činí přímo, nikoli prostřednictvím sady SDK – a spoléhají na neškodně znějící fráze ve svých zásadách ochrany osobních údajů. Zásady společnosti Apple vyžadují, aby aplikace zveřejnily, jaká data shromažďují od lidí a jak je používají. Nevyžaduje však, aby aplikace zveřejnily, komu přesně data prodávají, a mnoho aplikací jednoduše uvádí, že „sdílejí data s partnery“.