V protokolech nahrávání a otevřeném zdrojovém kódu byly dnes ráno nalezeny nové odkazy na „realityOS“, operační systém, na kterém poběží AR/VR headset, o kterém se již velmi dlouho mluví.



Apple pracuje na nejméně dvou produktech pro rozšířenou realitu, mezi které patří AR/VR headset, který má být vydán koncem roku 2022 nebo 2023, a později budou následovat elegantnější brýle pro rozšířenou realitu. Podle analytika Ming-Chi Kuo bude headset obsahovat dva čipy Apple Silicon poskytující výpočetní výkon na úrovni Macu a nabídne inovativní zážitek s bezproblémovým přepínáním mezi režimy AR a VR. Očekává se, že AR/VR headset poběží na novém operačním systému, dříve označovaném jako „rOS“, což je zkratka pro Reality Operating System. Stejně jako tvOS běží na Apple TV, macOS na Macu a watchOS na Apple Watch, očekává se, že „rOS“ poběží na AR/VR headsetu.

Operační systém AR/VR, který poprvé objevila agentura Bloomberg v roce 2017, má interně kódové označení „Oak“. Podle Marka Gurmana z Bloomberg chce Apple vytvořit ‌speciální App Store‌ se zaměřením na hraní her, streamování video obsahu a videokonference. Bloomberg jej popsal jako 3D digitální prostředí navržené pro hraní her, sledování videí a komunikaci. Vydání AR/VR headsetu by však mohlo být odloženo až do roku 2023 poté, co se objevily problémy během procesu vývoje, podle Bloomberg. Zprávy původně naznačovaly, že AR/VR headset vyjde někdy v roce 2022, možná na WWDC v červnu, ale stále existují problémy s vývojem, které musí Apple vyřešit.