Microsoft Edge je na dobré cestě překonat Safari jako druhý nejoblíbenější prohlížeč pro stolní počítače na světě, podle nové zprávy webové analytické služby StatCounter (přes TechRadar).



Podle údajů je nyní Microsoft Edge používán na 9,54 procenta stolních počítačů po celém světě, což je pouhých 0,3 procenta za Safari, který je používá na 9,84 procentech. Google Chrome si nadále drží první místo s drtivou 65,38 procenta trhu. Mozilla Firefox zaujímá čtvrté místo s 9,18 procenta. V lednu 2021 měl Safari 10,38procentní podíl na trhu a zdá se, že postupem času postupně ztrácí uživatele. Pokud bude trend pokračovat, Safari pravděpodobně v blízké budoucnosti sklouzne na třetí nebo čtvrté místo.

Edge a Chrome jsou nyní oba prohlížeče založené na Chromiu, což znamená, že Chromium bude pravděpodobně dominovat dvěma nejlepším stolním prohlížečům. Situace je jiná na mobilních platformách, kde má Safari bezpečnější pozici na druhém místě s podílem 26,71 procenta. Přestože je Safari výchozím prohlížečem na iPhonu a iPadu, Chrome stále dominuje s podílem na trhu 62,06 procenta. Safari se v posledních letech setkalo se stížnostmi některých uživatelů na chyby prohlížeče a kompatibilitu webových stránek.