Evropská unie ve čtvrtek večer zveřejnila další podrobnosti o svých plánech omezit praktiky narušující hospodářskou soutěž mezi velkými technologickými společnostmi. EU chce, aby všechny hlavní aplikace pro zasílání zpráv jako WhatsApp, Facebook Messenger a iMessage měly interoperabilní platformu.



DMA se zaměřuje na společnosti, které mají v Evropě alespoň 45 milionů aktivních koncových uživatelů měsíčně nebo 10 000 aktivních firemních uživatelů ročně. I když se již očekávalo, že antimonopolní legislativa bude mít dopad na fungování App Store, může také způsobit změny v iMessage. Jak uvádí TechCrunch, zákonodárci EU se shodli, že hlavní aplikace pro zasílání zpráv dostupné v Evropě budou muset spolupracovat s menšími platformami pro zasílání zpráv. Jinými slovy, EU chce, aby uživatel iMessage nebo WhatsApp mohl posílat zprávy uživateli Signal nebo jakékoli jiné kombinaci aplikací, na kterou si vzpomenete.

Uživatelé malých nebo velkých platforem by si pak mohli vyměňovat zprávy, posílat soubory nebo uskutečňovat videohovory napříč aplikacemi pro zasílání zpráv, což jim dává větší výběr. Pokud jde o povinnost interoperability pro sociální sítě, spoluzákonodárci se shodli, že tato ustanovení o interoperabilitě budou v budoucnu posouzena. Legislativa bude také vyžadovat, aby společnosti požádaly uživatele o výslovný souhlas se shromažďováním osobních údajů pro reklamu, a jejich platformy budou muset uživatelům umožnit svobodnou volbu webového prohlížeče, virtuálního asistenta nebo vyhledávače. Legislativa zatím musí být dokončena a schválena parlamentem, takže si na konečné rozhodnutí budeme muset ještě chvíli počkat.