Apple minulý týden představil nový iPad Air s čipem M1 a nyní je k dispozici k zakoupení. V dnešním článku si jej porovnáme s iPadem Pro, který má také čip ‌M1‌, abychom vám poskytli představu o tom, který z iPadů je pro vás vhodnější.



Designově vypadá ‌iPad Air‌ páté generace stejně jako předchozí model‌, s výjimkou barev. Nový model můžete získat ve fialové a novém odstínu modré, spolu s růžovou, hvězdnou bílou a vesmírně šedou.

‌iPad Air‌ má stejný design včetně 10,9palcového displeje a Touch ID. Na rozdíl od ‌iPadu Pro‌ nemá podporu 120Hz ProMotion, což je jeden z hlavních rozdílů mezi iPadem Pro a iPadem Air. Pokud jste na ProMotion zvyklí, jeho nedostatek pro vás může být nepříjemný, ale pokud jste ProMotion nikdy neměli, nepoznáte rozdíl.

Ačkoli Apple nezměnil vzhled ‌iPadu Air‌, došlo k změnám uvnitř. Nejpozoruhodnější je, že ‌iPad Air‌ používá stejný čip ‌M1‌ jako ‌iPad Pro‌, takže z hlediska výkonu jsou totožné. Mezi těmito dvěma řadami neuvidíte žádné rozdíly v rychlosti.

iPad Air obsahuje nový 12megapixelový ultra širokoúhlý přední fotoaparát, který podporuje Center Stage, funkci, která vás udržuje v záběru, když se pohybujete po místnosti.

‌iPad Air‌ také podporuje 5G, která ale nefunguje s nejrychlejšími sítěmi mmWave 5G. ‌iPad Pro‌ pracuje s rychlejší sítí 5G, takže to stojí za to mít na paměti.

Pokud máte předchozí generaci ‌iPadu Air‌ nebo poslední dva modely ‌iPadu Pro‌, nemá cenu kupovat nový ‌iPad Air‌, ale pokud máte cokoli jiného, vyplatí se zvolit ‌iPad Air‌‌, protože nabízí stejné funkce jako ‌iPad Pro a je levnější.

Pouze přijdete o rychlejší připojení 5G mmWave, displej ProMotion a Face ID, a pokud jsou pro vás důležité, měli byste počkat na ‌iPad Pro‌ nové generace.