iPadOS 15.4 a macOS Monterey 12.3 obsahují podporu Universal Control, dlouho očekávané funkce, která je navržena tak, aby umožňovala ovládání více Maců a iPadů pomocí jediné myši a klávesnice.



Díky ‌‌Universal Control‌‌ můžete používat stejnou myš a klávesnici na jakémkoliv blízkém Macu nebo ‌iPadu‌, který je přihlášen k vašemu účtu iCloud. Pokud tedy máte například MacBook Pro a vedle něj ‌‌iPad‌‌, trackpad a klávesnici vašeho Macu lze použít k procházení ‌‌‌iPadu‌‌‌. Totéž platí pro iPad, pokud máte připojenou klávesnici. Funkce Universal Control‌‌ by měla fungovat automaticky, jakmile nainstalujete ‌‌macOS Monterey‌‌ 12.3 a iPadOS 15.4, protože je ve výchozím nastavení povolena, ale možná ji budete chtít vypnout, pokud se rozhodnete ji nepoužívat.

Jak upravit nebo zakázat funkci ‌‌Universal Control‌‌ na Macu

  • Spusťte Předvolby systému z doku, ze složky Aplikace nebo z pruhu nabídky ( -> Předvolby systému…).
  • Vyberte Monitory.
  • Klikněte na Universal Control.
  • Zrušte zaškrtnutí políček u následujících nastavení, která chcete deaktivovat: Umožněte kurzoru a klávesnici pohybovat se mezi libovolným Macem nebo iPadem v okolí, Protažením okraje displeje připojte blízký Mac nebo iPad a Automaticky se znovu připojte k libovolnému Macu nebo iPadu v okolí.
  • Klikněte na Hotovo.

Všimněte si, že ‌Universal Control‌ je momentálně stále v beta verzi, takže při jejím používání mohou nastat určité problémy. Při testování se ukázalo, že je velmi stabilní, i když se vyskytl problém, kdy bylo nutné restartovat Mac, aby fungoval. Pokud máte po aktualizaci problém se zprovozněním a spuštěním Universal Control, může pomoci restartování Macu a iPadu.