Populární aplikace pro zasílání zpráv Telegram má být v Brazílii zakázána po rozhodnutí brazilského nejvyššího soudu, který usoudil, že aplikace není v souladu s místními úřady, pokud jde o zabránění sdílení nevhodného obsahu.



V důsledku toho bude Telegram pravděpodobně odstraněn z App Store a dalších digitálních platforem v Brazílii. ANATEL, brazilský regulátor pro komunikaci, nyní informuje všechny společnosti, aby splnily rozhodnutí Nejvyššího soudu. Společnosti, které se nebudou řídit rozhodnutím, budou potrestány pokutou 100 000 R$ (20 000 $) denně. Patří sem také Apple a Google, protože obě společnosti distribuují Telegram prostřednictvím svých obchodů s aplikacemi.

Telegram je v Brazílii dlouho vyšetřován, protože aplikaci používali brazilští politici ke sdílení falešných zpráv. Na Telegramu jsou také zprávy o několika zločineckých skupinách, které poskytují přístup k drogám, zbraním a dalšímu nezákonnému obsahu. Situace se zhoršila, když brazilská federální policie požádala Telegram, aby tyto skupiny odstranil a poskytl údaje o jejich členech. Telegram však na žádnou z těchto žádostí nikdy neodpověděl.