Společnost MacPaw vydala aplikaci SpyBuster – nástroj, který analyzuje, kam aplikace, které používáte, posílají vaše data. Nejprve bylo myšlenkou pomoci Ukrajincům chránit jejich online data před ruskými orgány, ale společnost jej vydala pro všechny uživatele.



SpyBuster poskytuje uživatelům online bezpečnost. Když si uživatelé nainstalují aplikaci nebo prohlížejí web, mohou okamžitě vidět a blokovat aplikace, služby a stránky spojené s Ruskem nebo Běloruskem. Aplikace také dokáže určit, které stránky či média se připojují k ruským serverům a informovat je o tom. Mnoho médií neví, že jejich stránky jsou připojeny k ruským serverům. Aplikace obsahuje dvě karty: Statická analýza a Dynamická analýza. Statická analýza ukazuje, zda aplikace nějak souvisí s Ruskem. Například automaticky rozpozná a zvýrazní všechny aplikace na vašem Macu, které nějak souvisí s Ruskem nebo Běloruskem.

Dynamická analýza ukazuje, jak se tyto aplikace a webové stránky chovají. Když na Macu spustíte aplikaci – začne okamžitě něco dělat: posílat zprávy na servery, zapisovat soubory, získávat přístup atd. SpyBuster skenuje tato připojení v reálném čase a zobrazuje jejich historii (protokoly), které ukazují, zda bylo připojení zabezpečené. Aplikace vyžaduje macOS 10.15 nebo novější, stáhnout si ji můžete klepnutím zde.