Poslanci Evropského parlamentu tento týden drtivou většinou hlasovali pro podporu legislativy, která přinutí Apple implementovat port USB-C na všech iPhonech, iPadech a AirPodech prodávaných v Evropě.



Návrh, známý jako směrnice, přinutí všechny výrobce spotřební elektroniky, kteří prodávají zařízení v Evropě, aby zajistili, že všechny nové telefony, tablety, notebooky, digitální fotoaparáty, sluchátka, headsety, konzole a přenosné reproduktory budou vybaveny portem USB-C bez ohledu na výrobce. Výjimky se budou vztahovat pouze na zařízení, která jsou příliš malá na to, aby obsahovala port USB-C, jako jsou chytré hodinky, sledovače zdraví a některé sportovní vybavení. Tento společný port by byl světovou novinkou a ovlivnil by zejména Apple, protože na mnoha svých zařízeních široce používá konektor Lightning místo USB-C. EU chce, aby všechny telefony fungovaly s interoperabilními nabíječkami.

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele ve středu hlasoval pro podporu legislativy 43 hlasy pro a pouze dvěma proti. Poslanci v tiskové zprávě uvedli, že tento krok sníží elektronický odpad, vyřeší udržitelnost produktů a usnadní používání různých zařízení. Poslanci také vyjádřili přání, aby na nových zařízeních byly jasné informace a označení o možnostech nabíjení a také o tom, zda výrobek obsahuje nabíječku. Tvrdí, že to pomůže vyhnout se zmatkům a usnadní rozhodování o nákupu pro spotřebitele, kteří vlastní několik zařízení a ne vždy potřebují další nabíječky. Apple odstranil nabíječku z balení všech iPhonů počínaje iPhone 12 v roce 2020.