Uniklá verze zákona Evropské unie o digitálních trzích (DMA) naznačuje, že Apple by mohl být nucen provést velké změny v App Store, aplikaci Zprávy, FaceTime, prohlížečích třetích stran a Siri.



Podle uniklého dokumentu, který má odrážet „konečnou“ verzi DMA, kterou viděla společnost MacRumors, EU plánuje uzákonit změny, které se snaží mít významný dopad na způsob, jakým budou muset společnosti jako Apple spravovat své produkty, aplikace a služby v Evropě. Dřívější verze zákona o digitálních trzích stanovily požadavky na velké technologické společnosti, aby sdílely metriky s konkurenty, zajistily, že všechny aplikace lze odinstalovat, a neupřednostňovaly své vlastní aplikace a služby. Společnosti, které tak neučiní, mohou čelit vysokým pokutám, dosahujícím až deseti procent celosvětového ročního obratu společnosti, nebo dokonce nucenému snížení investic.

Jedna z hlavních částí DMA se pokouší zavést velké změny v ‌App Store‌, přimět Apple, aby uživatelům umožnil stahovat aplikace z internetu a z obchodů s aplikacemi třetích stran a umožnil vývojářům používat platební systémy v aplikacích dle vlastního výběru a propagovat je. Dodatky k DMA nastíněné v uniklém dokumentu se snaží řešit zabezpečení a interoperabilitu platformy. Tento dokument rozšiřuje ustanovení, která společnostem brání v tom, aby požadovaly od vývojářů používání konkrétního prohlížeče.

Nové rozsáhlé zákony budou vyžadovat, aby společnosti zajistily, že za určitých okolností jejich aplikace a služby pro zasílání zpráv, hlasové hovory a videohovory budou fungovat s konkurenčními službami a budou zahrnovat end-to-end šifrování. To by mohlo mít důsledky pro iMessage a ‌FaceTime‌, ale není jasné, kolik bude muset Apple provést změn ve svých službách, aby splnil požadavky DMA na interoperabilitu. DMA byl také pozměněn tak, aby přidal ustanovení pro regulaci virtuálních asistentů, jako je ‌Siri‌, s tím, že uživatelé by měli mít možnost změnit výchozí virtuální asistentku, když ji používají poprvé.