Apple odstranil z App Store aplikaci, která podváděla inzerenty na Facebooku a vedla k zobrazování potenciálně škodlivých reklam na platformách Facebooku, uvádí Business Insider.



Aplikace se dříve umístila na předních příčkách v ‌App Store‌, k dispozici byla v rubrice „Správce reklam na Facebooku“, což jsou aplikace, které inzerenti používají k ovládání své přítomnosti a reklam, které se zobrazují na platformě Facebooku. Aplikace se prezentovala jako legitimní správce reklam pro Facebook, ale ve skutečnosti umožňovala hackerům získat přístup k účtu. Jeden zaměstnanec reklamní agentury řekl Insideru, že mu byl blokován přístup k účtu během pouhých 10 minut od stažení a přihlášení do aplikace. Apple uvedl, že aplikace byla původně odeslána do ‌App Store‌ jako jednoduchý správce dokumentů bez vazeb nebo funkcí na platformu Facebook. Apple v prohlášení pro Insider tvrdil, že aplikace se stala škodlivou poté, co byla schválena.

Facebook nahlásil aplikaci společnosti Apple v polovině července, ale teprve poté, co Insider požádal o vyjádření byla aplikace z platformy odstraněna. Apple prověřuje všechny aplikace předtím, než jsou k dispozici ke stažení v ‌App Store‌. Podle společnosti bylo v loňském roce odmítnuto více než 250 000 aplikací pro porušení zásad ochrany osobních údajů, přičemž 1 milion aplikací byl zamítnut kvůli možnému škodlivému a nebezpečnému obsahu. Navzdory snahám společnosti Apple zůstávají podvodné aplikace problémem. Studie z minulého roku zjistila, že 2% z 1000 nejlépe placených aplikací v App Store byly podvodné aplikace, přičemž tyto aplikace údajně vydělávaly přes 1 milion dolarů.