Apple se vzdal svého místa ve správní radě v Didi Global, protože čínská společnost se snaží vrátit k růstu po drtivých pokutách a omezeních uložených pekingským regulátorem, uvádí Mark Gurman z Bloombergu.



Adrian Perica, viceprezident pro firemní rozvoj společnosti Apple, odstoupil z představenstva začátkem tohoto měsíce, podle oznámení zveřejněného na webových stránkách Didi. Perica, který vede strategii fúzí a akvizic Applu, se připojil k  představenstvu Didi Global v roce 2016 poté, co Apple investoval 1 miliardu dolarů do aplikace této společnosti. Tento krok tehdy popsal generální ředitel Tim Cook jako „strategickou investici“, která by Applu pomohla lépe porozumět čínskému trhu.

Problémy začaly v loňském roce, kdy byl Apple informován čínským internetovým regulátorem, že musí odstranit aplikaci Didi Chuxing Ride Hailing z čínského App Store poté, co Peking vyjádřil obavy z možného zneužití osobních údajů. Odstranění aplikace z čínských obchodů s aplikacemi společnost účinně omezilo a díky tomu ztratila více než 80 % její tržní hodnoty. Minulý měsíc poté, po ročním vyšetřování, dostala Didi od čínské vlády pokutu 1,2 miliardy dolarů za přestupky, které podle Pekingu ohrožovaly národní bezpečnost.