Apple tento týdne vydal pátou beta verzi iOS 16 pro vývojáře pro testovací účely a představil některé malé, ale pozoruhodné změny operačního systému iOS. V dnešním článku si ukážeme, co vše je nové.



Procento baterie ve stavovém řádku

Ikona baterie ve stavovém řádku nyní zobrazuje přesné procento baterie, což je funkce, kterou lze zapnout v části Baterie v aplikaci Nastavení. Procento baterie není k dispozici na Phonech, které mají zářez již několik let kvůli prostorovým omezením, takže je to vítaná změna pro mnoho uživatelů‌. Doposud bylo nutné kontrolovat přesné procento baterie přejetím do Ovládacího centra nebo pomocí widgetu baterie.

Nové zvuky 

Když pro jedno ze svých zařízení použijete možnost „Přehrát zvuk“ v aplikaci Najít, k dispozici je nový zvuk, který se přehrává. Je o něco hlasitější a liší se od zvuku dostupného v předchozích verzích ‌iOS 16‌.

Nový zvuk při vyhledávání iPhonu z Apple Watch

Pokud se snažíte vyhledat váš iPhone pomocí Apple Watch, uslyšíte také nový zvuk.

Minivizualizér na uzamknuté obrazovce

Třetí beta verze ‌iOS 16 obsahuje přehrávač hudby na celé obrazovce a pátá beta verze přináší živý minivizualizér.

Perspektivní zvětšení

Funkce Perspektivní zvětšení byla odstraněna pro tapety na uzamčené obrazovce. Přepínač pro jeho deaktivaci byl také odstraněn. Může být znovu přidána v budoucí beta verzi, protože jde o funkci, která je již nějakou dobu dostupná.

Aplikace Hudba

Apple mírně upravil, kde se zobrazují indikátory Dolby Atmos a Lossless. Informace jsou nyní hned vedle žánru, nikoli pod tlačítky Přehrát a Náhodně.

Snímky obrazovky

Když pořídíte snímek obrazovky, upravíte jej a poté klepnete na „Hotovo“, k dispozici je možnost „Kopírovat a smazat“ snímek obrazovky, nikoli jej pouze odstranit.

Tísňové volání

Když stisknete a podržíte boční tlačítko, abyste se dostali na nouzovou obrazovku, „Tíseň SOS“ bylo přejmenováno na „Tísňové volání“.