Facebook Messenger je podle společnosti Meta bezpečnou platformou pro soukromou komunikaci, ale pravdou je, že běžné konverzace vedené prostřednictvím aplikace nejsou end-to-end šifrovány, což vaše citlivé informace vystavuje značnému riziku.



End-to-end šifrování zajišťuje, že pouze vy a osoba, se kterou komunikujete, můžete číst nebo poslouchat to, co je odesláno, a nikdo mezi tím, ani Meta nemůže získat přístup k tomuto obsahu. Bohužel na rozdíl od aplikace WhatsApp není šifrování end-to-end ve výchozím nastavení povoleno, což znamená, že je na vás, zda jej budete používat. Pozitivní je, že povolení není obtížné, když víte jak, ale lze jej zapnout pouze pro jednotlivé kontakty. Chcete-li s někým zahájit šifrovaný chat, musíte vstoupit do „Tajné konverzace“. Následující kroky vám ukážou, jak se to dělá.

Jak zahájit šifrovanou konverzaci v aplikaci Facebook Messenger na iPhonu

  • Otevřete aplikaci Messenger.
  • Klepněte na ikonu profilu kontaktu, se kterým chcete chatovat.
  • V horní části okna konverzace znovu klepněte na ikonu profilu.
  • V části Další akce klepněte na Přejít do tajné konverzace.

Nyní budete používat end-to-end šifrování. Zde také můžete nastavit, aby vaše zprávy úplně zmizely z vlákna konverzace (na vašem zařízení i na zařízení osoby, se kterou chatujete). Chcete-li tak učinit, klepněte na banner hodin v horní části okna konverzace. Případně klepněte na profil osoby, se kterou budete chatovat v levém horním rohu, vyberte možnost Mizející zprávy a vyberte dobu vypršení platnosti.