S macOS Sonoma společnost Apple představila nový nástroj, který umožňuje vývojářům snadno přenést své hry pro Windows na Mac. Nástroj, který je stále v beta verzi, obdržel svou první aktualizaci minulý týden.



Na WWDC 2023 byl oznámen nástroj Apple Game Porting Tool, který má vývojářům pomoci přenést hry pro Windows na macOS. Nástroj je založen na Wine, oblíbené open-source platformě, která převádí software Windows do prostředí Unix (jako jsou macOS a Linux). Přestože je nástroj zaměřen na vývojáře, každý, kdo ví, jak používat Terminal, si jej může vyzkoušet a spustit hry pro Windows na Macu. A překvapivě Apple vydal první aktualizaci Game Porting Tool a ta přichází se spoustou vylepšení.

Aktualizace Game Porting Toolkit beta 1.0.2 výrazně zlepšuje výkon hry. YouTuber Andrew Tsai provedl několik testů s novou verzí a všiml si, že hry běží s vyšší snímkovou frekvencí. S novou verzí se snímková frekvence při spuštění oblíbené hry Elden Ring zvýšila z 26 snímků za sekundu na 32 snímků za sekundu na Macu s čipem M1 Max. Při spuštění hry Cyberpunk na Macu s čipem M2 Ultra Mac se průměrný počet snímků za sekundu zvýšil z 8 FPS na 18 FPS. Zajímavé je, že Game Porting Tool má určité problémy s kompatibilitou s čipy M1 Ultra a M2 Ultra, protože stejné hry fungují lépe na méně výkonných čipech.