Dodavatel společnosti Apple Taiwan Semiconductor Manufacturing Company dnes potvrdil TechCrunch, že nedávno zaznamenal hackerský útok. TSMC je zodpovědná za vytvoření všech čipů řady A a M používaných v zařízeních Apple.



Mluvčí TSMC uvedl, že „incident kybernetické bezpečnosti“ způsobil únik dat týkajících se počátečního nastavení a konfigurace serveru, ale informace o zákaznících TSMC nebyly ovlivněny. „Po přezkoumání tento incident neovlivnil obchodní operace společnosti TSMC ani neohrozil žádné informace o zákaznících společnosti TSMC. „Po incidentu společnost TSMC okamžitě ukončila výměnu dat s tímto dotčeným dodavatelem v souladu s bezpečnostními protokoly společnosti a standardními provozními postupy.“ Data od TSMC byla ve čtvrtek uvedena na webu ransomwarové skupiny LockBit, přičemž LockBit požadoval 70 milionů dolarů, aby zabránil zveřejnění ukradených dat.

LockBit napadl farmaceutické společnosti, britskou Royal Mail, webové stránky vlády USA a další. LockBit říká, že pokud TSMC nezaplatí, zveřejní i hesla a přihlašovací údaje. Data byla ukradena společnosti Kinmax Technology, která poskytuje IT služby, jako jsou sítě, cloud computing, úložiště a správa databází. Kinmax spolupracoval s TSMC a ve čtvrtek TSMC řekl, že jeho interní specifický testovací systém byl napaden. Mezi další partnery Kinmax patří Microsoft, Cisco a VMware a není známo, zda byly ovlivněny i tyto společnosti.