Parlament Evropské unie schválil zákon o digitálních trzích, což je antimonopolní legislativa, která donutí každou společnost povolit distribuci aplikací prostřednictvím jiných digitálních obchodů – což bude mít na Apple obrovský dopad.



A jednou ze společností, které se o tuto změnu nejvíce zajímají, je Meta, která potvrdila své plány proměnit Facebook v náhradu za App Store. Jak uvedl The Verge, mluvčí Meta uvedl, že společnost má zájem pomáhat vývojářům distribuovat jejich aplikace prostřednictvím aplikace Facebook. Cílem je umožnit uživatelům objevovat a stahovat aplikace přímo z Facebooku, aniž by museli otevírat App Store pro iOS nebo Google Play Store pro Android.

Facebook Ads již umožňuje inzerentům propagovat aplikace, ale uživatelé musí být přesměrováni do příslušných obchodů s aplikacemi pro každý operační systém. Tím, že budou aplikace k dispozici přímo na Facebooku, Meta věří, že si je stáhne více lidí, což by mělo přinést pozitivní výsledky jak pro vývojáře, tak pro samotnou platformu.
Apple ještě neoznámil sideloading v iOS, takže si stále nejsme jisti, jak to bude fungovat. Na druhou stranu Android již má sideloading – ale aplikace distribuované prostřednictvím Google Play musí stále dodržovat mnoho pravidel.